ISO 22000:2005 Belgesi Belgelendirme ve Danışmanlık Firması ISO 22000
ISO 22000:2005 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 22000
ISO 22000 Gıda Kalite Yönetim Sistemi ;
ISO 22000 BELGESİ NEDİR?
Kısaca anlamı "Güvenli Gıda Üretim Sağlamanın yazılı anlatımıdır. Gıdaya ait tüm basamaklara belirli şartlar getiren sistematik yaklaşımdır. ISO 22000 Gıda Güvenliğini diğer kalite yönetim sistemlerinden ayıran fark sadece GIDA’ya ait standart olmasıdır.

ISO 22000 "Gıda zincirlerinde yer alan bütün kuruluşlar için geçerli olmak üzere, Güvenli Sağlıklı Gıda üretimine yardımcı hedefiyle hazırlanmış uluslar arası gıda güvenliği yönetim sistemidir.

ISO 22000; ISO (uluslar arası akreditasyon federasyonu) standardıdır.

ISO 22000 belgesi ise, standart çatısı altında gerekli çalışmaları uygulayan gıda şirketlerine verilmekte olan kalite belgesidir.

ISO 22000 standardının zorunlu prosedürleri aynı diğer sistemlerle benzerlik gösterir. Yasal zorunluluklar gereği kaplama malzemeleri standardı bellidir. Yasal mevzuatla bildirilen malzemelerin dışına çıkmak mümkün değildir. Özellikle tuvalet gibi alanlarda İlçe Tarım Müdürlüğü yaptırımları dikkate alınmalıdır.

Genel yönetmeliğine uymak HACCP belgelendirme sürecinin ilk adımıdır. Gıda üretim izni (İşletme Sicil Kayıt Belgesi) Tarım Bakanlığına bağlı ilçe müdürlüklerinden takip edilebilir. İlçe Tarım Müdürlükleri aktif gıda denetimleri yapmaktadır. Gıda denetimleri sırasında müşteri gibi raftan ürün alabilirler. Müşteri şikayetleri de denetime esas teşkil edebilmektedir. Numuneler üzerinde gerekli laboratuvar tahlilleri yapılır. Sonuçlar genellikle numune sahibi firmaya iletilir. Ürün ve stok üzerinden denetimlerin bazı eksik noktaları tarihe karışmıştır.

ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ BELGESİ NE İŞE YARAR?
HACCP gıda güvenliği belgesi ne işe yarar bir üst konunun devamı olarak ele alındığında yasal üretim izinleri olmadan açıkçası bir işe yaramayacağı ifadesi ile devam ettirilebilir. Gıda güvenliği belgesinin işe yaraması daha çok yönetim yapısının değiştirilmesi sadece kurallara ve yasalara bağlı sürekli denetim gören firma pozisyonundan “denetleyen firma” olma yolunda adımlar atılması ile ilintilidir.

Böylece firmalar hem tedarikçilerini denetleyerek sistematik denetim havuzunu genişletmekte hem de kalite seviyesini her düzeyde yükseltmektedirler. Sürekli bir denetim zinciri gıda güvenliği konusunda ki kalite seviyesine büyük katkılar sağlamaktadır. Tedarikçi değerlendirme formları, planları ve onaylı tedarikçi listeleri üretim için temin edilen ham ürünlerin daha üst kaliteler de üretimini sağlamak adına tüm gıda zincirini sürekli araştırma ve geliştirmeye teşvik edici olmaktadır.

ISO 22000 BELGESİ NASIL ALINIR?
ISO 22000 belgesi nasıl alınır faydaları nedir be işe yarar almak için diğer tüm ilgili kalite standartlarında olduğu gibi gıda güvenliği yönetim sistemi belgesi almak için hazır olmayı gerektirir. Bunun açılımı elbette ilgili gıda güvenliği standardının uygun ve doğru şekilde firmaya entegre sürecini kapsar.

Bu entegrasyon gıda mühendisliği düzeyinde uygulanmalıdır. Gıda güvenliği belgesi alma süreci ciddi teknik bilgiler gerektirir. Üretimi yapılan gıda maddelerinin saklama sıcaklıkları, üretim şartları, depo koşulları, nem durumları gibi onlarca belki yüzlerce dış etkenin arasında doğru olan bilginin belirlenmesi ve entegrasyon yapısına uygulanması gerekmektedir.

Sadece hazır prosedür yapısından yola çıkılarak bir sistem oluşturmak mümkün olsa da kalıcı bir yöntem olması mümkün değildir. Olaya sadece dosya evrak dokümantasyon üçgeninde bakmamak gerekir. ISO 22000 belgesi nasıl alınır faydaları nedir gıda güvenliği üretim şartları belgesidir bunun bilincinde olarak hazırlanması HACCP hijyen konuları gibi eğitimlerin düzenli olarak planlanmasını ve uygulanmasını gerektirir.

ISO 22000 BELGESİNİN FAYDALARI NEDİR?
ISO 22000 belgesinin faydaları aslında buraya kadar anlatılmaya çalışılan kısımlarda çoğu kez ifade edilmiştir. Ancak genel olarak farklı şekilde toparlamak gerekirse kaliteli bir gıda güvenliği belgesinin faydaları; Gıda zincir yapısının neden önemli olduğunun sürekli akılda kalıcı olması için bir takım gıda güvenliği odaklı şartların tanımlanmasını zorunlu tutar. Gıda güvenliği konusunu teknik bilimsel bir olgu olarak ele alır ve kalite etkisini yükseltir.

Denetim mekanizmalarını geliştirerek toplum sağlığı açısından en büyük faydayı sağlamak hedefi ile hareket eden ve sürekli kendisini yenileyen bir yönetim anlayışı getirir. Kimyasal kirliliği takip edilebilir yazılı olarak dokümante ederek kontrol altına alma gayretlerini artırır. Müşteri gözünde kurumsal, insan sağlığı ile ilgilenen değerli bir marka olma yolunu açar. Gıda güvenliği uyguluyor olmanın faydalarını öncelikle firma yönetim düzeyinde anlaşılmasını sağlar.

Bu liste bu şekilde uzatılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu HACCP güvenliği belgesinin faydalarının daha çok sistemin uygulanması ve olası uygun olmayan ürün toplatılma gibi durumlarda çok değerlenir. Uygun olmayan üretim ve sonuçları için mutlaka bir “geri çekme prosedürü” oluşturulmalı uygun olmayan ürünlerin geri çekilme süreci bu prosedür de net olarak anlatılmalıdır.

İade alınan bozuk kalitesiz ambalajı patlamış yırtık vb ürünlerin diğer ürünler ile karışmaması için ayrı bir noktada belirgin renkteki etiketler ile işaretlenmesi bu alanın herkesin görebileceği şekilde ayrılması gerekmektedir. ISO 22000 belgesi nasıl alınır faydaları nedir detaylı bilgi için bizi arayınız.

ISO 22000 HACCP GIDA GÜVENLİĞİ NEDİR?
ISO 22000:2005 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi oluşturmak için geliştirilmiş bir yönetim standardıdır. Tüm Dünya’da uygulanmakta, kabul görmekte ve sürekli olarak geliştirilmektedir. Gıda güvenliği yönetim sistemini uygulayıp belirgin kalite düzeyine ulaşan firmalara ISO 22000 belgesi verilmektedir.

TÜRKAKLI ISO 22000 BELGESİ
Türkaklı ISO 22000 belgesi TURKAK’ın hazırlıklarını tamamlaması ve uluslararası denetimlerden başarı ile geçmesi sonucunda verilmeye başlanmıştır. Böylece Türkaklı ISO 22000 belgesi tüm Dünya’da kabul gören TURKAK akreditasyonlu belge ünvanını kazanmıştır. TURKAK "Türk Akreditasyon Kurumu" resmi web sitesinden TURKAK akreditasyonlu ISO 22000 belgesi veren firmalar listesine ulaşılabilir.

Bugün gıda şirketlerinin bir numaralı gündem gıda güvenliği belgesi olarak diğer kalite belgelerinin yerini hızla alıyor. Gıda güvenliği yönetim sistemi belgesi artık istenirse TURKAK akreditasyonlu olarak alınabiliyor. TURKAK’lı ISO 22000 belgesi almak istiyorsanız öncelikle  bu sayfada bulunan konuyu okuyabilir ya da ilgili sayfanın iletişim alanında bulunan telefon numaraları aracılığı ile bilgi alabilirsiniz. Gerçekte neredeyse benzer yapıları paylaşan kalite belgelerinden, gıda ve gıdaya temas eden ürünlerin üretimi yapan firmaların ana yönetim sistemi durumunda. Bununla birlikte diğer sertifikaların da alınması gerekiyor.

TURKAK akreditasyonlu gıda güvenliği belgesi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli evrak konularından biri ise ilçe tarım müdürlüklerinden temin edilen “İşletme Kayıt Belgesi” oluyor. Eğer işletme kayı belgenizde üretici ibaresi bulunmuyorsa TURKAKLI ISO 22000 gıda güvenliği belgesi almanız mümkün olmuyor. Bu konuya dikkat etmeyenlerin daha sonra gıda belgesi almak istediklerinde karşılarına sıkça çıkan bu konuda daha dikkatli olmak gerekiyor. Yaptığınız iş diyelim ki çiğköfte üretimi. O halde işletme katı belgenizde firma faaliyet konusu alanında çiğköfte imalatı yazması gerekli. Ve üretimini yapmakta olduğunuz farklı ürünler mevcut ise o zaman onlarında bu faaliyet konusu bölümünde yer alması gerekiyor.

ISO 22000 STANDARDI NE ZAMAN YAYINLANMIŞTIR?
ISO HACCP gıda güvenliği standardı ilk olarak 1 Eylül 2005 tarihinde yayınlanmıştır.

ISO 22000:2005 AMACI NEDİR?
Asıl amacı tüketiciye sağlıklı üretilmiş gıda güvenliği sağlamak ve sürekli olarak bu yeteneği korumak ve geliştirmektir.

ISO 22000:2005 FAYDASI NEDİR?
İşletmenizin ürettiği ürünlerin kalitesini kayıt altına alarak müşterilere gerçek somut ve sağlam kanıtlar sunmaktır.

Gıda güvenliği sağlıklı gıda üretimi için gerekli yeteneğin kazanılmasının ve süreklilik altına alınmasının sağlıklı bir teminatıdır.

ISO 22000 HACCP FARKI NEDİR?
HACCP Gıda’da kritik noktaların kontrolü ile sınırlı çok dar kapsamlı bir gıda güvenliği kontrol noktası prosedürü ile sınırlıydı. Halbuki standart tümüyle tamamen komple bir gıda güvenliği yönetim sistemi olup içerisinde HACCP gıda güvenliği şartlarını da bulundurmaktadır.

ISO 22000 ZORUNLU PROSEDÜRLERİ NELERDİR?
Dokümanların Kontrolü Prosedürü, Kayıtların Kontrolü Prosedürü, İç Tetkik Prosedürü, Geri Çağırma Prosedürü, Düzeltme/Düzeltici Faaliyet Prosedürü, Önleyici Faaliyet Prosedürü firmada etkin gıda güvenliği için oluşturulması gereken zorunlu prosedürlerdir.

ISO 22000:2016 NE ZAMAN ÇIKACAK?
HACCP gıda güvenliği yönetim sistemleri gözden geçirilmektedir. Gıda güvenliğinin sağlanmasıyla birlikte gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için şartlar 2016 ortalarında satın alınabilir taslak sürümü ile revize edilmektedir. Nihai güncellenmiş gıda güvenliği sürümününse 2017 başlarında yayınlanması beklenmektedir. ISO 22000:2016 revizyonu halen devam etmekte olup 2017 yılı başlarında tamamlanarak güncellenmiş sürümün yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

ISO 22000 BELGESİ GIDA GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ALTINA ALABİLİR Mİ?
Hayır almaz, sadece nasıl alınacağının yollarını gösterir. Her zaman ve durum da istenmeyen etkiler oluşabilir. Kalite kontrol basamağı bu nedenle önemlidir. HACCP belgesi gıda güvenliği açısından garanti altına alma yollarını gösterir ancak tamamen garanti edemez. Her olumsuz duruma hazırlıklı olmayı ve tedbir almayı uygulamaya çevirir. Bu elbette ciddi bir dikkat gerektirir. İnsan dikkat seviyesi her zaman aynı düzeyde olamaz. Kişisel duygusallıktan öte gıda güvenliği emniyet altına alınması açısından mekanik bir sistemin burada diğer sistemlerden farklı olarak önemi fark edilir derecede büyüktür.

Ölçülebilir olmak ve ölçülü üretim kalite unsurları taşıyan gıda güvenliği sürecinin kayıt altına en çok alınan konularındandır. Ölçülebilir olan her veriyi girdiyi kontrollü çıktılara çevirmek mümkündür.
   Diğer Hizmetlerimiz ;
Kayra İletişim
0232 364 49 03
Danışmanlık ve Belgelendirme Talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz
GLOBAL GAP belgesi Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
GLOBAL GAP Belgesi
GLOBAL GAP Belgesi Nasıl Alınır ? GLOBAL GAP alım aşamaları nelerdir?
BRC FOOD Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
BRC FOOD Belgesi
BRC FOOD Belgesi Nedir? BRC FOOD nasıl alınır? Aşamaları Nelerdir ?
İTÜ İyi Tarım Uygulamaları Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
İTÜ İyi Tarım Uygulamaları
İTÜ İyi Tarım Uygulamaları Belgesi Nasıl Alınır ?
Helal Belgesi Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
Helal Belgesi
Helal Belgesi Belgesi Nasıl Alınır? Süreç ve Aşamaları Nelerdir?
ISO 22000 Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
ISO 22000 Belgesi
ISO 22000 Belgesi Nedir? ISO 22000 Belgesi nasıl alınır?
FSSC22000 Belgesi Veren Firma Kayra Danışmanlık Belgelendirme
FSSC 22000
FSSC22000 Belgesi Nasıl Alınır ? FSSC22000 Belgesi Belgelendirme aşamaları nelerdir?
KAYRA WEB SERVİSİ Copyright © | Web Dizayn