CE Belgesi
CE Belgesi NEDİR ?
CE Belgesi Nedir? CE Belgesi Belgelendirme Yapılacak Ürünler nelerdir? CE Belgesi nasıl alınır?
CE Belgesi işaretini genel anlamda ele alacak olursak, bir ürünün Avrupa birliğinde satılabilmesi durumunda eğer ürünün Avrupa birliği direktiflerinin kapsamındaysa CE Belgesi Markası taşıması yasalar kapsamında bir zorunluluk halidir. Kısacası CE Belgesi üretmiş olduğunuz ürününüzün kalitesinin kanıtıdır.
CE Belgesi işareti taşıyan bir ürün tüketici tarafından belli standartlara, kalite ve güvenlik standartlarına uygun olduğunu bilinmesini sağlamış olur. Kısacası CE Belgesi işareti taşıyan bir ürünün güvenilir olduğunu gösterir. Avrupa birliği uyum kapsamında ülkemizde bu standartları uygulamakta, ve CE Belgesi standartları ülkemizde de kanuni düzenlemeler eşliğinde bir zorunluluk olarak belirlenmiştir ve üretim yapan sektörler için gereklidir.
Kısaca CE Belgesi belgesinin faydaları nelerdir?
CE Belgesi , Ürünlerin Avrupa birliği üyesi ve aday olan ülkelerinde pazarlanmasının önünü açar. Bu sebeple CE Belgesi sanayicilerin ürünlerini AB’de pazarlayabilmeleri için ürün üzerine CE işareti koymaları mecburidir. CE Belgesi Ürünün teknik mevzuatlara uygun olduğunu simgeler. CE Belgesi işareti, bir kalite markası ve garanti belgesi olmamakla birlikte kalitenin başladığını gösterir. CE Belgesi işaretinin olmaması demek; ürünün kalitesiz ve güvenlik normlarının dışında olması demektir. Bu nedenle ürünlerin piyasalarda arz edilmesini engeller. Çünkü ürün kalitesiz ve emniyetsiz olarak kabul edilir. CE Belgesi Sektörel anlamda ciddi üreticiler ile rekabeti sağlar. CE Belgesi işareti olması ile Avrupa pazarında ürünün serbest dolaşımı sağlanır. Aksi durumların önüne bu belge ile ilgili yasal gerekçeler önüne geçer. Bu nedenle CE Belgesi Sertifikası Avrupa Birliği kapsamındaki ülkelerde ‘GİRİŞ KARTI’ niteliğindedir.
CE Belgesi Sertifikası Zorunlumudur?
“CE Belgesi Sertifikası alınmış bir ürün = Yasal olarak kalitelidir.”
CE Belgesi işaretini taşıyan bir ürün olmak Avrupa Birliği tarafından getirilmiş olan Güvenlik ve Kalite zorunluluklarının gerekçelerini yerine getirmiş olmak demektir. Bu nedenle söz konusu kanuni gerekçeler kapsamında AB üyesi ve adayı olan ülkelerde piyasalarında var olmak istiyorsanız ürünlerinizin CE Belgesi işareti taşıması zorunludur. Bu zorunluluk daha önce CE Belgesi yönetmeliğinde belirtildiği üzere KANUNİ bir gerekçe ve gereksinimdir.
CE Belgesi (CE İŞARETİ) NASIL ALINIR?
Ürünlerin CE Belgesi işaretli (belgesi) olarak piyasaya sunulmasından, CE Belgesi işaretinin ürüne iliştirilmesinden üretici sorumludur. Üreticinin bu işareti ürüne iliştirmesi için çeşitli alternatifler sunulmuştur.
CE Belgesi İle Alakalı Düşük riskli ürünler :
Bir çok ürün güvenlik açısından düşük riskli ürün gruplarında yer almaktadır. Bu nedenle, üretici uygunluk değerlendirmesini yaptıktan sonra bir beyanname yayınlayarak; ürünün zorunlu güvenlik, sağlık, çevre ve tüketici koruma standartlarına uyduğunu belirtir. Bu beyannamenin normuna uygun olarak düzenlenmesi gereklidir.
CE Belgesi ile Alakalı Yüksek riskli ürünler :
Bu ürünler için üreticinin beyannamesi yeterli değildir. Bu durumda ürünlerin, mutlaka, onaylanmış kuruluşlar (notified body) tarafından test edilmesi gerekmektedir. Onaylanmış kuruluşun incelemesi CE Belgesi sonucunda üretici CE Belgesi işaretine ürününe koyabilir. Son üründe kullanılmak üzere üretilen bütün sistem ve ünitelerin üreticileri, ilgili direktif (kararname) koşullarına uygun olarak komponent ve bileşenlere ait bir dosya ve beyanname ile entegrasyonu gerçekleştirecek CE Belgesi üreticilere iletirler. Entegrasyona parça veya bileşen üreten kuruluşlar, ürünlerine CE Belgesi işaretini vuramazlar.
CE Belgesi İşareti gerektiren ürün grupları aşağıdaki listede yer almaktadır ;
1. Alçak Gerilim Cihazları
2. Basit Basınçlı Kaplar
3. Gaz yakan aletler
4. Sıcak su kazanları
5. Elektromanyetik uyumluluk
6. Makineler
7. Sivil kullanım için patlayıcılar
8. Otomatik olmayan tartı aletleri
9. Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar
10. Asansörler
11. Dondurucular
12. Basınçlı kaplar
Sol üst taraftaki CE Belgesi alt menüleri Linklerinde CE Belgesi Kalite Yönetim Sisteminin anlaşılması için CE Belgesi nedir, CE belgesi ne işe yarar, CE Belgesi Sistemi Nedir, CE Belgesi Tarihçesi nedir, CE Belgesi Kalitesi nedir , CE Nedir, iso 9000:2015 belgesi ve CE belgesi bağlantıları nelerdir , CE Belgesi standartları nelerdir, CE Belgesi kalite yönetim sisteminin prensipleri nelerdir, CE Belgesi Yönetmelikleri nelerdir, Gaz Yakan Ürünlere CE Belgesi nasıl alınır, Agrega CE Belgesi nedir, CE belgesini hangi ürünlere alınabilir , CE Belgesi tanımlamalar ile ilgili geniş ve aydınlatıcı açıklamalar yapılmıştır. CE Belgesi Danışmanlık Ve CE Belgesi Belgelendirme Hizmetleri aşamaları nelerdir, CE Belgesi Teknik Dosya Nasıl Hazırlanır.
CE Belgesi kavramlarını anlayamadan CE Belgesinin nasıl alınacağı CE Belgesinin nereden alınacağı gibi soruların cevaplarını anlamakta zorluk çekeriz o yüzden alacağımız CE Belgesini ilgilendiren diğer kavramlar nedir bu soruların cevapları için yukarıdaki CE Belgesi linklerini ziyaret ederek CE Belgesi hakkındaki sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. CE Belgesi belgelendirmesi için lütfen bizi arayınız.