Eta BELGESİ ;
ETA Nedir ?
Avrupa Teknik Değerlendirmesi (ETA), bir inşaat malzemesinin performans değerlendirilmesini o ürünün temel karakteristikleri ile yapan teknik bir belgedir. Bu tanım, 1 Temmuz 2013 tarihinde tüm Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Avrupa Ekonomik Bölgesi üyelerinde yürürlüğe giren Construction Products Regulation (EU/305/2011) (İnşaat Malzemeleri Yönetmeliği) belgesinde tanımlanmıştır.
ETA Belgesi üreticilere ürünlerinin Avrupa Birliğinde kullanılması için bir yol sunar.
Avrupa Teknik Değerlendirme, AB üye ülkeleri, AB Ekonomi Bölgesi ve Türkiye ve İsviçre’de geçerli olmak üzere, bir yapı ürününün temel karakterleri beyan edilmek üzere performansı hakkında bilgi içermektedir.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği 305/2011/EU’nda ifade edildiği üzere ETA’sı alınan ürün CE işareti iliştirilerek Avrupa pazarında hiçbir engelle karşılaşmadan pazarlanabilir.
ETA hangi durumlarda verilir?
İnşaat malzemesinin herhangi bir uyumlaştırılmış Avrupa Standardının (hEN) olmaması veya uyumlaştırılmış Avrupa Standardını (hEN) karşılamaması
İnşaat malzemesinin mevcut bir EAD kapsamında olması.”
ETA Belgesi Avrupa Değerlendirme Dökümanları (European Assessment Documents - EADs) veya Avrupa Standartları (European Standards - hENs) gibi harmonize teknik standartlarda tamamen veya kısmen kapsanmamış ürünlere verilir.
ETA Belgesi Avrupa Birliğinin tüm 28 üye ülkesinde, Avrupa Ekonomik Bölgesi ülekelerinin tamamında ve İsviçre’de geçerli bir belgedir. Belge ayrıca Avrupa Birliği ile Karşılıklı Tanıma Anlaşması (Mutual Recognition Agreement - MRA) imzalamış olan diğer ülkelerde de tanınmaktadır. ETA Belgesi üretici için Performans Deklarasyonu (Declaration of Performance - DoP) için başlangıç noktasıdır.
ETA Belgesi, kullanıcılara bir yapı malzemesinin temel özelliklerinin amaçlanan kullanımında performansı ile ilgili güven verilmesini sağlar. ETA Belgesi sayesinde yapı malzemelerinin serbestçe nakledilmesi mümkün olur ve hedeflenen Tek Avrupa Pazarına doğru bir adım atılmış olur.
ETA Belgesi yetkilendirilmiş bir Teknik Değerlendirme Kuruluşu (Technical Assessment Body – TAB) tarafından üreticinin isteği üzerine verilir.
Her ETA dökümanında aşağıdaki bilgiler yer alır :
<> Üretici ve ürün tipi ile ilgili genel bilgiler
<> Ürünün tanımı ve hedeflenen kullanımı
<> Ürünün performansı ve bu değerlendirme için kullanılan metodların detayları
<> Uygulanan Performansın Sürekliliği Değerlendirmesi ve Doğrulama sistemleri (Assessment and Verification of Constancy of Performance – AVCP)
1 Temmuz 2013 tarihinden sonra verilen ETA belgeleri sürekli geçerli kalmaktadır. Verilen her belge EOTA resmi web sayfasında yayınlanır. 30 Haziran 2013 tarihine kadar verilen ETA belgeleri (bu tarihe kadar Avrupa Teknik Onayı ismi ile) geçerlilik süreleri sonunda (en geç 2018 yılında) yürürlükten kalkacaktır.
1 Temmuz 2013 tarihinden sonra tüm ETA Belgeleri Avrupa Değerlendirme Dökümanlarına (European Assessment Documents – EADs) dayalı olarak verilmektedir.
Uzmanlarımıza Danışarak , Eta Belgesi anlaşılması , Eta Belgesi nedir, Eta Belgesi ne işe yarar, Kalite Yönetim Sistemi Nedir, Eta Belgesi Kalite Yönetim Sistemi Tarihçesi nedir, Eta Belgesi Kalite nedir Müşteri memnuniyeti nedir, ISO Nedir, 2015 Nedir, iso 9000:2015 belgesi Eta Belgesi iso 9004:2015 belgesi ifadelerinden hangisi doğrudur , ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik standartları nelerdir, ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik kalite yönetim sisteminin prensipleri nelerdir, Eta Belgesi ni kimler alabilir vb Eta Belgesi tanımlamalar ile ilgili geniş ve aydınlatıcı bilgi alabilirsiniz.
Eta Belgesi kavramlarını anlayamadan Eta Belgesi nin nasıl alınacağı Eta Belgesi nin nereden alınacağı gibi soruların cevaplarını anlamakta zorluk çekeriz o yüzden alacağımız Eta Belgesi ni ilgilendiren diğer kavramlar nelerdir gibi soruların cevapları için bizimle irtibat kurmaktan çekinmeyiniz.