ISO (International Organization for Standardization)
Uluslararası ISO Standartları, kalite, güvenlik ve verimliliği sağlamak için ürün, hizmet ve sistemlere yönelik dünya çapında setifika vererek, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasında etkili bir rol üstlenir.
ISO tarım ve sağlık, teknoloji, gıda güvenliği, hemen hemen her sanayi kapsayan 19500 den fazla Uluslararası Standart yayınlamıştır.
Bir uluslararası standart üye kuruluşların anlaşmasıyla onaylanır ve ülkelerde ya doğrudan, ya da ulusal standartlara dönüştürülerek uygulanır.
Standardın ön çalışmaları uzaktan haberleşme ile sürdürülür. Standart son halini aldığında onay çalışmaları için bir araya gelinir. Onaylanan standartlar en geç beş yıl içinde gözden geçirilir ve gerekiyor ise, güncellenir. Yayınlanan bütün standartlar ISO katalogunda yer alır.
ISO =STANDARDI YAYINLAYAN DÜNYADAKİ TEK OTERİTE OLAN TEŞKİLATIN ADI (Uluslararası Standartlar Teşkilatının kısaltılması )
9001=ISO tarafından STANDARDA VERİLEN KOD
2015=Yayınlandığı veya Revize edildiği Tarihi gösterir (8 yılda bir bu tarih değişmektedir.)
EN : Avrupa Normu kısaltması
TS : Türkçe Standart kısaltması
ISO uluslararası standartlar örgütü yani (International Organization for Standardization) kelimesinin baş harflerinin kısaltılmasıdır. Bu bağımsız, sivil toplum örgütü Uluslararası Standartların dünyanın en büyük geliştiricisidir.
Genel Merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrindedir ve 165 üye ülkenin biraraya gelmesiye oluşmuştur.