Bugün inançlı insanlar arasında helal gıda arayışı gittikçe daha çok artıyor. Diğer taraftan üretim yapan firmaların pazardaki rekabetçi tutumları, helal gıda konusunun uluslararası seviyede ele alınmasını gerektirmiştir. Bir taraftan çeşitli ülkeler kendi çabaları ile helal gıda standardizasyonu ve belgelendirme konusunda çalışmalar yaparlarken, diğer taraftan Avrupa Birliği ülkeleri de 2013 yılında bir çalışma grubu kurarak helal gıda standardizasyon çalışmalarını başlatmıştır. Türkiye’nin başkanı olduğu CEN/TC 425 Helal Gıda Proje Komitesi, çalışmalarını üç yıl içinde bitirmeyi hedeflemektedir.
Düyada helal gıda belgelendirmesini ilk Malezya yapmaya başlamıştır. Bizde ise Türk Standartları Enstitüsü 2011 yılı Temmuz ayında belgelendirme çalışmalarına başlamıştır. Gittikçe önemli bir boyut kazanan helal gıda sektöründeki firmalar, bu konuda yapılan gıda standardizasyonu ve belgelendirme çalışmalarını yakından takip ederken, hem ulusal hem ülkeler arası piyasalarda yer edinebilmek için Helal Gıda Belgesi almaya teşebbüs etmektedir.
Firmaların bu belgeye sahip olmaları birçok açıdan kendilerine yarar sağlayacaktır. Bu yararları şu başlıklar altında toplamak mümkündür:
• Güven yaratmak. Tüketiciler, gıda ürünlerini alırlarken, tercihleri yönünde bilinçli bir seçim yapma imkanı elde ederler. • Denetlenmek. Hem belgenin alınması sırasında hem de yıllık bazda yapılan ara denetimlerle, firma belgelendirme kuruluşu tarafından denetlenir. Bu durum yine tüketicilerde güven duygusu yaratır. • Yasal denetimlerde hazırlıklı olmak. Belgelendirme kuruluşunun yapacağı denetimler, firmanın yasal denetimlere de her zaman hazırlıklı olmasına neden olur. • Rekabet gücü kazanmak. Belge sahibi firmalar kendilerine ulusal piyasalarda önemli bir pazar imkanı yaratmış olurlar. • Küresel pazarlara girmek. Helal gıda sektörü, giderek küresel pazarda da önemini arttırmıştır. Belge sahibi firmalar, bu pazarlara ürün ihraç etmek için de ciddi bir rekabet gücü kazanmış olurlar. • Kaliteyi yükseltmek. Bu belge, bir taraftan ürünlerin dini koşullara uygun üretildiğini belgelerken, diğer taraftan gıda güvenliği, temizlik ve hijyen koşullarına uygunluğunu da belgeler. Bu ise ürün kaliteyi yükseltir.