İnançlı insanlar, inançlarının gereği olarak, üreticilerin sunduğu ürünlerin içinde hangi ana maddelerin ve katkı maddelerinin olduğunu ve bu maddelerin dini açıdan nasıl bir mahiyet taşıdığını sorgulamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, inanç değerlerine uygun gıda üreten firmalar elbette daha fazla ilgi göreceklerdir.
Bu durumu kanıtlamanın yolu da üretici firmaların dini değerler açısından haramdan uzak üretim yapmalarından ve bunu belgelemelerinden geçiyor. Ancak firmaların Helal Gıda Belgesi alabilmeleri için, öncesinde işletmelerinde Helal Gıda standartlarına uygun üretim yapmaları gerekmektedir.
Helal Gıda standartları, bir ürünün çiftlikten tüketicinin masasına gelinceye kadar her aşamasında dini kurallara uygun olarak hazırlanması için gerekli standartlardır. Yani Helal Gıda standartları, hayvansal, bitkisel ya da kimyasal kaynaklı gıda ürünlerinin, hammadde, katkı maddeleri, yardımcı maddeler, bileşenler, işleme yöntemleri, işletme koşulları ve paketlemeye kadar dini kurallara uygun üretim aşamalarını kapsamaktadır.
Helal Gıda konusu sadece islam dini açısından söz konusu değildir. Kur’an’dan önce de helal gıda kavramı, ilk insanlarla birlikte varolmuştur. Musevi’lerin tizlikle uyguladığı Koşer standartları da bu anlamdadır. Tevrat’ta da helal gıda konusu önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı zamanında gıdaların üzerine vurulan “tahirdir” damgası da, bu gıdaların tüketilmesinde sakınca yoktur anlamına geliyordu.
Bugün ise, müslümanlar dünyanın her yerinde yaşamaktadır. Müslüman olmayan ülkelerde yaşayan müslümanlar için, gıdaların ne şekilde ve hangi maddelerle üretilmiş olduğu ciddi bir sorundur. Özellikle düşük maliyetli olduğu için gıda üretiminde domuz ürünleri kullanılması, bu etin haram olduğu müslümanları endişelendirmektedir. Domuz eti dışında gıda üretiminde kullanılan birçok katkı maddesinin dini açıdan helal olup olmadığı tam olarak bilinememektedir. Katkı maddeleri, ambalajlı gıdaların kıvamlarını, besin değerlerini, lezzetlerini ve görünümlerini korumak, raf ömürlerini uzun tutmak ve bozulmalarını önlemek için kullanılmaktadır. Bunun yanında dini kurallara göre kesilmemiş hayvanların etlerini yemek de başka bir sorun.
Bu endişeler sonucuda, inançlı insanlar, tükettikleri gıdaların dini açıdan uygun olup olmadığının belirlenmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine inanmışlardır. Helal Gıda standartları bu şekilde ortaya çıkmıştır.